ОСОБЕННОСТИ КЛАССИФИКАЦИИ СЕРОЗЕМНЫХ ПОЧВ КЫРГЫЗСТАНА (ИЗВЕСТИЯ НАЦИОНАЛЬНОЙ АКАДЕМИИ НАУК КЫРГЫЗСКОЙ РЕСПУБЛИКИ, 2022)
Бул макалада Кыргызстандын тоо-өрөөнүнүн боз топурактарынын жана алардын классификациясынын изилдөөлөрү келтирилген. Изилдөөлөрдун жыйынтыгында кадимки боз топурактарында гумустун камтылышынын өсүү мыйзам ченемдүүлүгү көрсөтүлгөн. топурактардын мындай вертикалдык зоналдуулук жайгашуусундагы топурак пайда болуу шарттарынын өзгөрүүсү менен байланыштуу. Бул жогоруда аталган топурактардын айырмаларын чектөөдө негизги көрсөткүч болуп гумустун камтылуу даражасы эсептелинет жана адабияттык маалыматтар менен тастыкталууда.
Keywords: классификация почв, сероземные почвы, почвенно-климатические условия, свойства почв, содержание гумуса.