КЫЙНООЛОРГО КАРШЫ КҮРӨШҮҮНҮН ЭЛ АРАЛЫК СТАНДАРТТАРЫ ЖАНА АЛАРДЫ БОРБОРДУК АЗИЯ ӨЛКӨЛӨРҮНҮН МЫЙЗАМДАРЫНДА ИШКЕ АШЫРУУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада кыйноолордун алдын алуу боюнча эл аралык милдеттенмелерге аналитикалык сереп (1984-жылдагы БУУнун Кыйноолорго каршы конвенциясы жана ага факультативдик протокол), ошондой эле Казакстандын, Кыргызстандын жана Өзбекстандын мыйзамдарындагы жана практикасындагы алардын имплементациясынын абалы берилген. Колдонуудагы улуттук механизмдер каралды (мис. нпм), ченемдерди аткаруу проблемалары, сот практикасы жана контролдоо. Аймактык мисалдар (БУУ, ЕККУ, «ЕККУ Академиясы») жана кыйноолор жөнүндө беренелердин салыштырма таблицасы (КК беренеси, санкциялар, мониторинг, аткаруу) келтирилген. Этикалык аспектилер өзүнчө талданды (ачыктык, кармалгандардын укуктары, адвокатка жетүү) жана практикалык сунуштар (УИАны күчөтүү, полицияларды окутуу, көз карандысыз көзөмөл, ачык статистика). Кыйноолорго каршы күрөшүүдөгү прогрессти баалоо үчүн ченемдерди киргизүүнүн натыйжалуулугунун (натыйжалуулугунун) негизги көрсөткүчтөрү (кыйноолор үчүн соттолгон даттануулардын, териштирүүлөрдүн, эркиндигинен ажыратуу жайларына баруулардын ж.б. саны) биринчи жолу түзүлгөн. Кыйноолор жөнүндө даттанууну кароо процессинин схемасы (схемасы) берилген.