МИГРАЦИЯЛЫК ПРОЦЕССТЕР КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНДА ЭТНОУЛУТТУК ИДЕНТТҮҮЛҮКТҮ КАЛЫПТАНДЫРУУНУН ФАКТОРУ КАТАРЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада Кыргыз Республикасындагы миграциялык процесстер постсоветтик өзгөрүүлөрдүн жана заманбап ааламдашуу шарттарында этноулуттук өздүктү калыптандыруунун жана трансформациялоонун негизги факторлорунун бири катары каралат. Кыргыз Республикасынын Улуттук статистика комитетинин маалыматтарынын, эл аралык уюмдардын (БУУ, МОМ) расмий маалыматтарын, ошондой эле ата мекендик жана чет элдик изилдөөчүлөрдүн эмгектерин анализдөөнүн негизинде ички жана тышкы миграциянын тенденциялары, алардын коомдун этнодемографиялык түзүмүнө тийгизүүчү таасирлери аныкталат. Миграциялык процесстердин өлкөнүн социалдык-маданий, экономикалык жана саясий өнүгүүсүнө тийгизип жаткан кедергилерине, анын ичинде, этностор аралык өз ара аракеттенишүү, этномаданий өзгөчөлүктү сактоо, мигранттардын кабыл алынуучу коомдун шарттарына ыкчам интеграциялануусун камсыз кылуу маселелерине өзгөчө көңүл бурулат. Системдүү, структуралык-функционалдык жана салыштырма талдоо ыкмалары, статистикалык жана институционалдык ыкмалардын элементтерин багыттуу колдонуу, изилдөөнүн өзөгүн түзөт. Анын илимий жаңылыгы – миграциялык процесстерди социалдык-экономикалык көрүнүш катары гана эмес, бүгүнкү Кыргыз Республикасында этноулуттук өздүктү калыптандыруунун маанилүү факторлорунун бири катары комплекстүү негизде талдоодо жатат.