АДЕП-АХЛАКТЫК САЛТТАР ЖАНА НОВАЦИЯЛАР ФИЛОСОФИЯЛЫК ТАЛДООНУН ПРЕДМЕТИ КАТАРЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада адеп-ахлактык салттар жана новациялар заманбап коомдун терең социалдык-маданий трансформациясы шартында философиялык анализдин негизги предметтеринин бири катары каралат. Өзгөчө көңүл диалектикалык өз ара байланышта — моралдык баалуулуктардын ырааттуулугу менен жаңыланышынын ортосундагы диалектикага бурулат, ошондой эле алардын жеке адамдын адеп-ахлактык аң-сезиминин жана коомдук өнүгүүнүн туруктуу моралдык ориентиирлеринин калыптанышындагы маанисине көңүл бөлүнөт. Тарыхый жана маданий контекстте калыптанган салттык этикалык нормалар, ошондой эле ааламдашуунун, илимий-техникалык прогрессинин, санариптештирүүнүн жана коомдун социалдык структурасынын өзгөрүүсүнүн таасири астында пайда болгон жаңы адеп-ахлактык көз караштар талданат. Макалада адеп-ахлактык салттарды четке кагуу же аларды механикалык түрдө жаңычылдык менен алмаштыруу коомдук жашоонун моралдык негиздеринин кризисине алып келери негизделет. Жыйынтыгында философиялык ой жүгүртүү жана салттуу жана инновациялык адеп-ахлактуулук элементтерди гармониялуу айкалыштыруу жеке адамдын руханий өнүгүшү жана коомдун туруктуу өнүгүшү үчүн маанилүү деп белгиленет.