ЭКОЛОГИЯЛЫК ЭТИКА ЖАНА АНЫН ФИЛОСОФИЯЛЫК НЕГИЗДЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Аталган илимий макалада автор экологиялык этиканы адам менен табияттын гармониялуу өз ара аракеттенүүсүн түшүндүрүүгө багытталган заманбап философиялык ой жүгүртүүнүн эң маанилүү багыты катары карайт. Автор экологиялык этиканын философиялык негиздерин талдап, моралдык жоопкерчилик, баалуулук багыттары жана күчөп бара жаткан экологиялык жана цивилизациялык чакырыктар шартындагы нравалык тандоо сыяктуу түшүнүктөрдү камтыйт. Макалада өзгөчө көңүл экологиялык аң-сезимдин калыптанышына бурулуп, анын туруктуу өнүгүүнүн жана социалдык практикалардын трансформациясынын негизги фактору катары мааниси ачып берилет. Ошондой эле экологиялык этиканын жеке инсандык дүйнө таанымды кайрадан кароодогу, маданий нормаларга жана коомдун стратегиялык максаттарына тийгизген таасири баяндалат. Натыйжада, экологиялык этика адамзаттын келечегин философиялык түшүнүктөөнүн негизи катары көрсөтүлүп, гармонияга, туруктуулукка жана адеп-ахлактык жетилүүгө багытталган концепция катары сунушталат.