КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНДАГЫ ДИНИЙ БААЛУУЛУКТАР: ТРАНСФОРМАЦИЯСЫ ЖАНА СОЦИАЛДЫК МААНИСИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада Кыргыз Республикасындагы диний баалуулуктар коомдун руханий маданиятынын жана социалдык өзүнчөлүгүн аныктоочу маанилүү фактор катары каралат. Кыргыз элинин диний түшүнүктөрүнүн калыптанышынын тарыхый шарттары, ислам дининин үстөмдүк кылуучу дин катары өзгөчөлүктөрү, ошондой эле салттуу ишенимдердин жана үрп-адаттардын таасири талдоого алынат. Постсоветтик мезгилдеги диний баалуулуктардын трансформациясы, алардын азыркы коомдук өнүгүүдөгү, социалдык ынтымакты чыңдоодогу жана жаш муунду тарбиялоодогу ролу өзгөчө белгиленет. Изилдөөдө тарыхый-маданий жана салыштырма методдор колдонулган.