КЫРГЫЗ ЭТНОЭТИКЕТИНДЕ КИЙИМ СИМВОЛДОРУНУН СОЦИАЛДЫК МААНИСИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада кийим маданияттын бир бөлүгү катары аныкталып, жеке сулуулукту калыптандыруучу декоративдик искусствонун бир түрү катары каралат. Автор ошондой эле кийимдин келип чыгышын жана анын тарыхтагы ордун изилдейт. Изилдөөдө кыргыз кийиминин символикалык маанисине жана өзгөчөлүктөрүнө терең талдоо жүргүзүлдү. Ар бир кийимдин мааниси, кыргыздын салттуу маданиятындагы баалуулугу аныкталды. Макалада эркектердин баш кийими болгон ак калпак жөн гана баш кийим эмес, тарыхыбыздын бир бөлүгү, кыргыз тоосунун бийиктигин, күзгүдөй аппак болуп, ой бийиктигин, жан дүйнө тазалыгын, элдин биримдигин чагылдырып турганы баса белгиленди. Аялдардын баш кийими, «ак элечек» же турмушка чыккан аялдын баш кийими (улуттук ак чалма) энеликтин ыйык символу болуп эсептелет. Андан сырткары кыргыз элинин улуттук кийимдери «Манас» эпосунда кеңири сүрөттөлгөн. Анда эркектердин көчмөн турмушуна ылайыктуу кийимдердин түрлөрү жана аскердик кийимдердин аталыштары баяндалат. Эпосто аялдардын кийимдеринин өзгөчөлүгү да талкууланат.