ФЕРГАНА ӨРӨӨНҮНҮН ТАРЫХЫ АЗЫРКЫ ИЗИЛДӨӨЛӨРДӨ (Кокон хандыгынын мисалында) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макала Кокон хандыгынын тарыхына жаңы көз караш менен изилдөөгө арналган. Кокон хандыгы 167 жыл жашап (1709 – 1876), XIX кылымда аймактык державага айланган. Анын курамына азыркы Өзбекстан, Кыргызстан, Түштүк жана Түштүк-Чыгыш Казахстан, Тажикстандын түндүк тарабы кирген. Совет доорунда жарык көргөн илимий изилдөөлөрдө “марксисттик-лениндик багытты катуу сактоо”, “улутчулдук тенденциялык көрүнүштөргө жана тарыхый инсандарга баа берүүдө идеалдаштырууга жол бербөө” талабы коюлган.Макалада хандыктын тарыхы жаңы нарративдик жана архивдик булактарга негизденип, жаңы илимий көз карашта изилденген.