КЫРГЫЗСТАНДЫН YСТYНДƟ СТРАТОСФЕРАЛЫК ОЗОНДУН БИЙИКТИК БОЮНЧА БƟЛYШТYРYЛYШYН ЖЕР YСТYНДƟГY МИКРОТОЛКУНДУУ ƟЛЧƟƟЛƟРДYН МААЛЫМАТТАРЫ БОЮНЧА ЭСЕПТƟƟ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада обсерваторияда колдонулган терагерц жыштыктарында озон молекуласынын айланма өтүү нурлануусун кабыл алуу жана жайылтуу принциптери берилген. Абсолюттук жана атмосфералык калибрлөөлөрдү колдонуу менен микротолкундуу өлчөө ыкмаларынын экөө тең берилген. Абсолюттук калибрлөөнүн негизинде жер үстүндөгү өлчөөлөр орбиталык приборлордон алынган өлчөөлөргө жана маалымдама маалыматтарына туура келет. Атмосфералык калибрлөөнүн негизинде корреляция коэффициенти аныкталган. Озондун мазмунунун сезондук өзгөрүшүнүн орточо маанисин өлчөө маалыматтарына негизделген эсептөөлөрдүн натыйжалары келтирилген. Түшүнүктүү болуу үчүн, өткөн жылдагы Кыргызстандын түндүгүндөгү озондун мазмунунун сезондук өзгөрүүсү обсерваторияда биринчи өлчөөлөр жүргүзүлгөн жылга салыштырмалуу көрсөтүлгөн. Адаттагыдай эле, озондун курамында жазгы максимум жана күзгү минимум байкалат, бул орто кеңдиктер үчүн мүнөздүү.