АЛА-АРЧА КАПЧЫГАЙЫНДАГЫ ДАРЫЛЫК БУУРЧАК ӨСҮМДҮКТӨРҮ ҮЧҮН ТҮЙҮНЧӨК БАКТЕРИЯЛАРЫНЫН ЖЕРГИЛИКТҮҮ ШТАММДАРЫН ИЗОЛЯЦИЯЛОО ЖАНА МҮНӨЗДӨМӨ БЕРҮҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада дарылык буурчак өсүмдүктөрү менен ассоциацияланган түйүнчөк бактерияларынын (Rhizobium spp., Bradyrhizobium spp.) ар түрдүүлүгүнө жана биотехнологиялык потенциалына арналган маселелер каралган. Ала-Арча капчыгайынын тоолуу аймактарына мүнөздүү экологиялык шарттарга өзгөчө көңүл бурулган, анткени айлана-чөйрөнүн стресстик факторлору симбиотикалык бактериялардан жогорку деңгээлдеги адаптациялануучулукту талап кылат. Дүйнөлүк адабиятта сүрөттөлгөн ризобияларды бөлүп алуу, идентификациялоо жана симбиотикалык натыйжалуулугун баалоо ыкмалары жалпыланган. Өсүмдүктөрдүн (бедe, люпин) өсүшүнө инокуляциянын тийгизген таасири боюнча маалыматтар аналитикалык жактан системалаштырылган.