Аралаш ангидриддерди жана активдештирилген эфирлерди колдонуу менен H-Ala-Leu-Gly- OH трипептидин синтездөөнүн технологиялык ыкмалары (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада пептиддик конденсация процесстерин жана биологиялык активдүү олигопептиддерди өндүрүүнү изилдөө үчүн моделдик кошулма катары кызыктуу болгон H-Ala-Leu-Gly-OH трипептидин синтездөө ыкмаларынын кеңири изилдөөсү берилген. Конденсациялоочу реагент катары этилхлорформатты колдонгон аралаш ангидрид ыкмасын колдонууга басым жасалат. Бул ыкма карбоксил тобун натыйжалуу активдештирет жана аминокомпонент менен өз ара ракеттенүүдө жогорку деңгээлдеги селективдүүлүктү камсыз кылат.Андан тышкары, макалада трипептидди синтездөөнүн альтернативдүү ыкмасы - активдештирилген эфирлердин, атап айтканда, пентафторэтил туундуларынын ыкмасы кеңири баяндалат. Бул ыкманын артыкчылыгы - алынган активдештирилген кошулмалардын жогорку реактивдүүлүгү. Технологиялык жактан маанилүү артыкчылыгы - активдештирилген эфирлер өзүнчө бөлүнүп алынбай, жөнөкөй чыпкалоо аркылуу дициклогексилмочевинаны алып салгандан кийин түз конденсация этабына киргизилген. Бул ыкма аралык кадамдардын санын бир топ азайтат, убакыт чыгымдарын азайтат жана заттын мүмкүн болгон жоготуусун минималдаштырат. Анализ көрсөткөндөй, пентафторэтил эфирлерин таза түрүндө бөлүп албастан колдонуу процессти жөнөкөйлөтүп, анын жалпы натыйжалуулугун жогорулатат. Жыйынтыктар кыска пептиддерди синтездөөдө эки ыкманы — аралаш ангидриддерди жана активдештирилген эфирлерди — айкалыштыруунун потенциалын тастыктайт, бул изилдөөлөрдө да, биологиялык активдүү кошулмаларды алуунун жаңы ыкмаларын иштеп чыгууда да пайдалуу болушу мүмкүн.