Изолейцин менен темирдин сульфатынын суу чөйрөсүндө аракеттенүүсү (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада изолейцин жана темир сульфатынан турган системанын FeSO4 – L-изо C6H13NO2 – H2O суу чөйрөсүндө 25 ºC температурада өз ара аракеттенүүсүнүн эригичтигин изилдөөнүн эксперименталдык маалыматтары келтирилген. FeSO4 – L-изо C6H13NO2 курамындагы жаңы комплекстүү кошулма кристаллдык абалда бөлүнүп алынган. Көмүртектин, суутектин, азоттун жана тиешелүү металл катионунун курамын аныктоо үчүн химиялык анализдер жүргүзүлгөн. Алынган кошулманын физикалык-химиялык касиеттери химиялык анализ менен тастыкталган. Жаңы кошулманын дифференциалдык термикалык, термогравиметриялык жана рентгендик дифракциялык анализдери да жүргүзүлгөн. Алынган кошулма салыштырмалуу тыгыздыкка, салыштырмалуу салмактуулукка жана молекулярдык көлөмгө туура келет жана жеке кошулма катары мүнөздөлөт.