Экологиялык тарбия берүүдө улуттук салт-санаанын жана маданияттын ролу (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада экологиялык кризистин шартында экологиялык билим берүүнүн жана экологиялык маданиятты калыптандыруунун актуалдуулугу талданат. Кыргыз элинин салттык маданиятындагы жаратылышты ыйык тутуу, табият менен гармонияда жашоо, элдик нарк-насилдер аркылуу экологиялык жүрүм-турум нормаларын берүү сыяктуу этнопедагогикалык баалуулуктары илимий негизде каралат. Улуттук салт-санаанын экологиялык тарбиядагы билим берүүчү, этикалык жана эстетикалык функциялары ачылып, алардын заманбап экологиялык билим берүү менен интеграцияланышынын практикалык жолдору сунушталат. Изилдөөнүн жыйынтыгында улуттук маданият менен экологиялык аңсезимдин биримдиги туруктуу өнүгүүнүн маанилүү шарты экени белгиленет.