Үй-бүлөлүк тарбия аркылуу этномаданий компетенттүүлүктү калыптандыруу үчүн жергиликтүү салттар жана диний баалуулуктарды сактоо (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада үй-бүлөлүк тарбиянын балдардын этномаданий компетенттүүлүгүн калыптандыруудагы мааниси жана ролу терең изилденген. Макалада үй-бүлөдө этномаданий билим берүүнүн негизги ыкмалары – тилди үйрөтүү жана колдонуу, улуттук адабиятты окуу жана талкуулоо – каралат. Ошондой эле, маданий салттарга катышуу, улуттук майрамдарды өткөрүү, этномаданий салттарды сактоо жана коомдук иш-чараларга аралашуу аркылуу балдардын өзүнүн этникалык жана маданий тамырларын түшүнүүсү жана урматтоосу калыптанары баяндалат. Мындан тышкары, үй-бүлөдө этномаданий тажрыйба алуу, ата-энелердин тарыхын жана салттарын балдарга үйрөтүү, ошондой эле диний баалуулуктарды сактоо жана үйрөтүү аркылуу балдардын руханий, моралдык жана социалдык өнүгүүсүнө өбөлгө түзүү ыкмалары көрсөтүлгөн. Мыкты тарбиялык таасирди берүүдө ата-энелердин өзүнүн үлгүсү, адалдык жана толеранттуулук принциптери, балдарга туура жана жоопкерчиликтүү мамиле кылууну үйрөтүү маанилүү болуп эсептелет. Макаланын максаты – үй-бүлөдө этномаданий компетенттүүлүктү калыптандыруу үчүн практикалык сунуштарды берүү жана жергиликтүү салттар менен диний баалуулуктарды сактоо аркылуу балдардын социалдык, маданий жана руханий өнүгүүсүнө шарт түзүү.