Acanthophyllum subglabrum өсүмдүгүнөн бөлүнүп алынган полисахариддик комплекстин физика-химиялык касиеттеринин мүнөздөмөсү (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Acanthophyllum subglabrum (AS) өсүмдүгүнүн жер бетиндеги бөлүктөрүнөн жана тамырларынан полисахариддик комплекс (ПСК) бөлүнүп алып, изилденген. AS ПСК 83,64±5,93% гексозаларды, 21,22±2,48% урон кислоталарын, 2,27±0,27% белокту камтыйт, нейтралдуу моносахариддери молярдык катышы: 1,2:5,5:1,0 болгон глюкоза, галактоза, арабиноза жана ксилозанын калдыктары болгон. Төрт негизги компонент ион алмашуу хроматографиясын колдонуу менен бөлүнүп алынган. Алынган полисахариддердин (ПС) 1-4 түзүмү физика-химиялык ыкмаларды колдонуу менен мүнөздөлгөн, мисалы, IR спектроскопиясы, жогорку эффективдүү өлчөмдүү жана газ-суюктук хроматографиясы жана Конго кызылы менен реакциялар.Бардык ПС гексоздордун (32,46±2,63тен 83,64±5,93%ке чейин), урон кислоталарынын (7,56±0,17ден 21,22±2,48%ке чейин) жана белоктун бир аз саны (0,75±2,8%тен 0,75±2,1%ке чейин) ар кандай курамы менен мүнөздөлөөрү аныкталган. Алынган полисахариддер мономердик курамы боюнча ар түрдүү, бир тектүү үлгүлөр болуп саналат. ПС AS-1-4 негизги компоненти галактоза менен берилген.