Нефелин жатактарын иштетүүнүн негизинде химиялык өндүрүмдөрдү алуу мүмкүнчүлүктөрү (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Нефелинди акиташтын негизинде: комплекстик иштетүү, алынган заттын ассортиментин кеңейтүү жана чыгарылган өндүрүмдүн эсеби (глинозем, сода, поташ, кремнийдин кош кычкылы, цемент) процесстин эффективдүү экендигин аныктайт. Ушул жагдайларды эске алып, Сандык нефелин кен жатагынын химиялык матрицасы түзүлүп, температуранын кеңири маанисинде нефелиндин акиташ чөйрөсүндө ажыроосу термодинамикалык моделдештирилди. Көп компоненттүү татаал нефелин-акиташ системасынын физика-химиялык жана термодинамикалык параметрлери эсептелди. Системанын максималдуу энтропиясында негизги компоненттердин, активдүүбөлүкчөлөрдүн жана  конденсирленген фазалардын концентрациялык таралышы белгиленди. Нефелиндин курамында азыктарды камтыган заттардын пайда болушу жана алардын өз ара айланыштарынын температуралык чектери аныкталды.