Жаңы технологиялар жана алардын коомго тийгизген таасири (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада жаңы технологиялардын коомго тийгизген ар тараптуу таасири изилденет. XXI кылым санарип доору катары мүнөздөлүп, инновациялык өзгөрүүлөр адамзаттын жашоо-турмушунун бардык тармактарына кеңири кирип жатат. Изилдөөнүн негизги максаты – жаңы технологиялардын билим берүү, саламаттык сактоо, экономика жана социалдык турмуштагы ордун талдоо менен алардын оң жана терс жактарын иликтөө болуп саналат.Макалада билим берүү тармагында онлайн окутуу, электрондук ресурстар жана жасалма интеллектке негизделген билим берүү ыкмаларынын ролу каралат. Саламаттык сактоодо телемедицина жана электрондук саламаттык сактоо системаларынын артыкчылыктары белгиленет. Экономикада автоматташтыруу, робот-техника жана санарип соода өндүрүш процессин өзгөрткөнү көрсөтүлөт. Ошондой эле социалдык жашоодо социалдык тармактардын таасири, маалыматтык коопсуздук көйгөйлөрү жана интернет көз карандылыктын күчөшү талданат.Жыйынтыгында, жаңы технологиялар коомдук өнүгүүнүн негизги факторлорунун бири экендиги аныкталган, бирок алар менен кошо жумуш орундарын кыскартуу, маалыматтык коопсуздуктун жетишсиздиги жана социалдык теңсиздик сыяктуу көйгөйлөр жаралары белгиленет.