Экология жана географиядагы мейкиндик маалыматтарын талдоо үчүн геомаалыматтык тутумдар жана математикалык статистика (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада экология жана географияда мейкиндик маалыматтарды талдоо үчүн географиялык маалыматтык системаларды (ГИС) жана математикалык статистика ыкмаларын колдонуу каралат. ГИС технологияларын маалыматтарды иштеп чыгуунун заманбап статистикалык ыкмалары менен интеграциялоонун зарылчылыгы негизделген. Табигый процесстерге мониторинг жана болжолдоо маселелерин чечүүдө регрессиялык анализди, кластердик, корреляциялык анализди жана геостатистиканы колдонуу мисалдары келтирилген. Экологиялык маалыматтарды талдоо жана мониторинг жүргүзүү үчүн таблица моделдери берилген.