Таш казган карьерлердеги тоо-кен иштерин автоматташтырылган сметалык пландоо үчүн электрондук сервис (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада тоо-кен долбоорлорунда смета түзүүнү автоматташтырган электрондук сервис түзүү жана анын мүмкүнчүлүктөрүн сүрөттөп баалоо маселелери каралган. Сервиске маалыматтарды импорттоо, параметрдик эсептөөлөр жана отчет түзүү модулдары киргизилген. Салттуу ыкмаларга салыштырмалуу убакытты кыскартат, каталардын мүмкүнчүлүгүн азайтат жана чыгымдардын ачыктыгын жогорулатат. Сервис тармактагы санариптештирүү тенденциялары менен негизделген, методикалык негиз катары Python ML программасы колдонулган.