Жаныбарларды коргоо экосистеманын туруктуулугунун фактору катары (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада жаныбарларды коргоо экосистемалардын туруктуулугун (резилиенс) сактоонун жана жогорулатуунун негизги компоненти катары изилденген. Экосистемалардын иштешине жаныбарлардын таасир этүү механизмдери (трофикалык каскаддар, түрлөрдүн-инженерлердин ролу, чаңдашуу/зоохория, биогеохимиялык циклдер) жөнүндө заманбап түшүнүктөргө сереп аткарылып, популяцияларды калыбына келтирүүгө жана жашаган жерлердин туташуусуна карата эл аралык тажрыйбанын негизинде сунуштар жана практикалык ыкмалар синтезделген. Эмпирикалык мисал катары НАБУ-Кыргызстандын ишмердүүлүгүнүн жыйынтыктары жана анын реабилитациялоо, мониторинг жүргүзүү жана экологиялык калыптандыруу программаларынын тоо экосистемаларынын туруктуулугун жогорулатууга кошкон салымы келтирилген. Жаныбарларды коргоо чараларын ландшафттык пландаштырууга жана сектордук саясатка интеграциялоо боюнча практикалык сунуштар берилди.