Жер көчкү процесстеринен жабыркап, деградацияланган жерлерди биорекультивациялоо: алгачкы тажрыйбалар жана натыйжалар (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада Кыргызстандын түштүк региондорундагы жер көчкү процесстеринен жабыркап деградацияланган жерлерди биорекультивациялоонун илимий жана практикалык аспектилери каралат. Жер көчкүлөр жер ресурстарынын жоголушуна жана аймактардын экологиялык туруктуулугунун төмөндөшүнө алып келген негизги геологиялык коркунучтардын бири бойдон калууда. Агротокоймелиорация жана фиторекультивация технологияларын колдонуу менен бузулган эңкейиштерди калыбына келтирүү боюнча талаа изилдөөлөрүнүн жана тажрыйбалуу иштердин жыйынтыктары келтирилген. Дарак-бадал плантацияларын, чөп катмарын жана биологиялык препараттарды комплекстүү колдонуу топурак катмарын турукташтырууга, органикалык заттардын курамын көбөйтүүгө жана өсүмдүктөрдүн биомассасын калыбына келтирүүгө өбөлгө түзөрү көрсөтүлгөн. Жантайыңкы экосистемалардын туруктуулугун жогорулатууда инженердик жана биологиялык ыкмаларды айкалыштыруунун натыйжалуулугу негизделген.