Автономиялык энергетик комплекси менен күн күнөсканасынын энергетикалык натыйжалуулугун жогорулатуу (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада эксперименталдык изилдөөлөрдүн натыйжалары берилген. Өзбекстан Республикасынын Энергетика Министрлигине караштуу Кайра жаралуучу энергия улуттук илимий-изилдөө институтунда жалпы аянты 200 чарчы метр эки күнөскана курулган. Ар бир күнөскананын аянты 100 чарчы метрди түзөт. Күнөсканаларды жылуулук менен камсыз кылуу үчүн ар биринин кубаттуулугу 3 тонна болгон эки биогаз станциясы курулган. Электр энергиясы менен камсыз кылуу үчүн номиналдык кубаттуулугу 5 кВт болгон энергия сактоочу фотоэлектр станциясы орнотулган. Изилдөөлөрдүн жыйынтыктары көрсөткөндөй, номиналдык кубаттуулугу 5 кВт болгон биогаз станциясынын жана автономдуу фотоэлектр станциясынын өндүрүштүк көрсөткүчтөрү күнөскананы үзгүлтүксүз жана эффективдүү автономдуу электр менен камсыздоо үчүн жетиштүү, анын ичинде жалпы бөлүштүрүү тармагынан алыс жайгашкан тоолуу жана айыл аймактарынын керектөөчүлөрү үчүн.