(BIX SB1-X )2TE3 катуу эритмесинин негизинде чарчоо зыянын топтоо үчүн тензодатчик плен- касын түзүүнүн айрым принциптери (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Поликристаллдык пленкалардын бир тараптуу циклдик механикалык чыңалуудагы деформациялык мүнөздөмөлөрүн изилдөөнүн натыйжалары берилген. Пленкалар молекулярдык нурлардын термикалык вакуумдук конденсациясы ыкмасын колдонуу менен полиамиддик субстраттан алынган жана 2,0–2,5 мкм жеке кристаллдык бүртүкчөлөрү менен мамычалык тешиктүү түзүлүшкө ээ болгон. Алардын негизинде чарчоо зыянын топтоо үчүн тензометрлерди алуу максатында статикалык жана циклдик деформациялардын электр каршылыгына жана вольт-ампер мүнөздөмөлөрүнө тийгизген таасири изилденген. Бөлмө температурасында мындай пленкалар салыштырмалуу бирдиктин статикалык деформацияга жогорку сезгичтигин көрсөтөөрү жана алмашкан деформациялардын аз сандагы циклдеринде каршылыктын өзгөрүшүнүн олуттуу гистерезиси байкалаары көрсөтүлгөн.