Зодиакалдык жылдыздардын координаталарынын өзгөрүшүн астрономиялык тиркеме аркылуу аныктоо (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул илимий баяндамада 1000- 1600 – жана 2000 – жылдардагы зокиалдык жылдыздардын эң чоң жылдыздары болгон α – жылдыздарынын астрономиялык тиркеменин жардамында горизонталдык жана экваториалдык координаттарынын өзгөрүшү аныкталган. Алшира жылдызынын азимуту А=1010011 га өзгөргөн. Хамаль жылдызынын азимуту А=1330151 га өзгөргөн. Альдебаран жылдызынын Азимуту А=740241 га өзгөргөн. Кастор жылдызынын Азимуту А=240221 га өзгөргөн. Акубенс жылдызынын Азимуту А=270161 га өзгөргөн. Регул жылдызынын Азимуту А=280191 га өзгөргөн. Спика жылдызынын Азимуту А=2970321 га өзгөргөн. Зубен эль Генуби жылдызынын азимуту А=2720771 га өзгөргөн. Антарес жылдызынын азимуту А=2710031 га өзгөргөн. Рукбат жылдызынын азимуту A=170171 га өзгөргөн. Алгеди жылдызынын азимуту А=800001 га өзгөргөн. Садальмелек жылдызынын азимуту А=170171 га өзгөргөн.