Өзгөн кениндеги (Чангент) ташкөмүрдүн гранулометриялык курамын аныктоо (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул жумушта Өзгөн кенинин (Чангент) таш көмүрүнүн гранулометриялык курамын кургак усулда электе талдоо аныктоонун жыйынтыктары берилген.Эксперименттин жыйынтыктарын, үлгүнү текшерүүгө алынуунун усулдары жана гранулометриялыкталдоонун назарияттык негиздери каралган.Бөлүкчөлөрдүн чоңдуктарына (ченемдерине)жараша бөлүнүүлөрүнүн сандык мүнөздөмөлөрү алынган жана гранулометриялык курамдын кештеси (ийри сызыгы) тургузулган. Изилденүүчү үлгүнү 70% га чейин майда бөлүкчөлөр (0,4–0,063 мкм) түзөрү аныкталган, бул алардан электр өткөрүмдүүлүктү изилдөөчү технологияларда колдонулуучу абдан таза көмүрдү алуунун келечеги бардыгын аныктайт.