Жарым коксту алуучу түзүлүштү түзүү (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада даяр продукцияны жарым кокс кабыл алуучу түзүлүшкө түшүрүү механизмин жакшыртуу талкууланат. Жарым кокс өндүрүүчү түзүлүш каралат. Учурдагы түзүлүштөрдө даяр продукцияны (жарым кокс) түшүрүү кол менен жүргүзүлөт, бул көп эмгекти талап кылган процесс. Бул макаланын максаты - даяр продукцияны жарым кокс кабыл алуучу түзүлүшкө түшүрүүнү тездетүү. Бул үчүн кабыл алуучу түзүлүштүн түбүндө даяр продукцияны түшүрүү үчүн өзүн-өзү агыза турган терезе каралган. Өзүн-өзү агыза турган терезе жарым кокс кабыл алуучу түзүлүштөгү бекитилген жетектөөчү түзүлүшкө орнотулат. Даяр продукцияны түшүрүү үчүн жетектөөчү түзүлүшкө орнотулган өзүн-өзү агыза турган терезе көтөрүлүшү керек, ошондон кийин түшүрүү процесси башталат. Жарым кокс кабыл алуучу түзүлүштөн алынган продукциялар Республиканын жылуулук энергетика тармагында колдонууга арналган