BI₂TE₃/SB₂TE₃ термоэлектрдик модулдардан жана Ito негизиндеги фотоэлектрдик ячейкалардан турган гибриддик система үчүн байланыш материалдарын тандоо жана оптималдаштыруу (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул изилдөө индий калай кычкылынын (ITO) фотоэлектрдик (PV) клеткасын Bi₂Te₃/Sb₂Te₃ термоэлектрдик (TE) модулу менен айкалыштырган гибриддик энергияны конверсиялоо системасы үчүн контакттык жана катмар аралык материалдарды тандоо жана оптималдаштыруунун деталдуу анализин сунуштайт. Негизги максат гибриддик структуранын жалпы энергетикалык натыйжалуулугун контакт каршылыгын азайтуу, жылуулук өткөрүүнү жакшыртуу жана жылуулук циклинин шарттарында узак мөөнөттүү ишенимдүүлүгүн камсыз кылуу болуп саналат. Ni/Au, Ti/Ni/Cu жана Cr/Ag сыяктуу көп катмарлуу контакт конфигурацияларын, ошондой эле алюминий нитриди (AlN) жана алюминий кычкылынан (Al₂O₃) турган керамикалык аралык катмарларды баалоо үчүн реалдуу эксперименттик параметрлер колдонулган. Натыйжалар жакшы иштелип чыккан контакт катмарлары 500 жылуулук циклинен кийин туруктуу иштөөнү сактап, 1,2×10⋅(-6) Ω⋅cm⋅2 чейин төмөн контакт каршылыктарына жетишип, фаза аралык жоготууларды жана термикалык дал келбестигин кыйла азайта аларын көрсөтүп турат. Андан тышкары, PV–TE гибриддик системасы жалпы энергияны конверсиялоонун натыйжалуулугун олуттуу жакшыртууну көрсөтүп, болжол менен 9,1%га жетип, фотоэлектрдик жана термоэлектрдик компоненттердин синергетикалык салымдарын баса белгиледи. Жалпысынан алганда, бул иш интеграцияланган PV-TE гибриддик энергия жыйноочу түзүлүштөрдү келечекте өнүктүрүүгө багыт бере турган практикалык долбоорлоо сунуштарын берет.