ТҮШТҮК КЫРГЫЗСТАНДЫН МИСТЕ ТОКОЙЛОРУНУН ДЕГРАДАЦИЯ ФАКТОРЛОРУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада Түштүк Кыргызстандын мисте токойлорунун көп жылдык (2022–2024-ж.ж.) токой-патологиялык изилдөөлөрүнүн маалыматтарынын талдоосу жана системалаштыруунун жыйынтыктары келтирилген. Табигый жана антропогендик факторлордун алардын санитардык абалына жана экосистемалардын туруктуулугуна тийгизген таасири аныкталды. Зыянкечтердин очокторун эрте аныктоо жана фитосанитардык абалды божомолдоо үчүн комплекстүү мониторинг жүргүзүүнүн зарылдыгы негизделди. Изилдөөнүн жыйынтыктары мисте токойлорунун туруктуулугун камсыз кылуу жана алардын экологиялык жана ресурстук баалуулугун сактоо үчүн үзгүлтүксүз мониторинг, санитардык тазалоо жана токой чарбасын рационалдуу жүргүзүү зарыл экенин тастыктайт.