ЧЫНЫГЫ МИСТЕ (PISTACIA VERA L.) МИКРОКЛОНАЛДЫК КӨБӨЙТҮҮ ПРОТОКОЛУН ИШТЕП ЧЫГУУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Кыргызстан жана Казакстан кургакчылыкка чыдамдуу өсүмдүктөрдү өстүрүү өзгөчө актуалдуу болгон ариддик жерлердин басымдуу болушу менен мүнөздөлөт. Мындай өсүмдүктөргө алардын аймагында өскөн, экологиялык-чарбалык мааниси жогору чыныгы мисте кирет. Өсүмдүк отургузуучу материалды массалык түрдө алуу үчүн эң натыйжалуусу микроклоналдык көбөйтүү болуп саналат. Микроклоналдык көбөйтүү протоколун иштеп чыгуу үчүн негизги материал 2-3 бүчүр менен жашыл, Активдүү өсүп жаткан кыюулар болгон. Бардыгы болуп чыныгы мистенин 20 формасы киргизилген. Сапрофиттик микрофлорадан Стерилизация «актык» (1:1) эритмеси менен 10 мүнөт жана 0,1% HgCl₂ эритмеси менен 5 мүнөт жүргүзүлгөн, андан кийин материалды стерилдүү суу менен үч жолу жууган. Микроклоналдык көбөйүүнүн эң жакшы натыйжалары 1,0 мг/л 6-бензиаминопурин (БАП), 0,02 мг/л индолил-бутир кислотасы (ИМК) кошуу менен MC чөйрөсүндө жетишилген. Табылгалар генофондду сактоо жана сапаттуу мисте отургузуучу материалды чыныгы алуу үчүн маанилүү мааниге ээ.