КЫРГЫЗСТАНДЫН РЕЛИКТТИК ЖАҢГАК-АЛМА ТОКОЙЛОРУНУН КЕЛИП ЧЫГЫШЫ ЖАНА АЗЫРКЫ АРСТАНБАП АЙМАГЫНДАГЫ КЫРГЫЗ ЖАҢГАГЫНЫН ТАРЫХЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада кыргыз жаңгактарынын, Кыргызстандын жапайы реликттик жаңгак-алма токойлорунун келип чыгышы боюнча экспедициялык фактылык изилдөөлөрдүн жана адабият маалыматтарынын жыйынтыктары берилет. Азыркы учурда бул токойлор чарбалык жактан баалуу мөмөлүү өсүмдүктөр болуп саналат жана дүйнө жүзүндө ушундай чоң аянтта жаратылышта өскөн жалгыз массив болуп эсептелет. Аборигендик, реликттик жана уникалдуу автохтондук токой түрлөрү жана алардын ичиндеги дүйнө жүзүндө эч жерде аналогу жок биологиялык ар түрдүүлүк айрыкча баалуу болуп эсептелет.