КЫРГЫЗСТАНДЫН ТҮШТҮК ТОО ЭТЕКТЕРИНДЕ ИНТРОДУКЦИЯЛАНГАН МИСТЕ (Pistacia vera L.) ФОРМАЛАРЫНАН ПЛАНТАЦИЯЛАРДЫ ӨСТҮРҮҮ БОЮНЧА ТАЖРЫЙБА. (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул эмгекте Кыргызстандын тоо этектеринде мисте (Pistacia vera L.) өстүрүлүшү каралган. Изилдөөдө мистенин ийгиликтүү өсүшүнө ылайыктуу агроэкологиялык шарттар каралып жана мистенин жергиликтүү климатка жана топурак шарттарына ыңгайлашуусу талданат. Талаадагы байкоолор, анын ичинде плантациялардын өнүгүүсүнүн ар кандай этаптарында бак-дарактардын жашашы, өсүүсү жана түшүмдүүлүгү көрсөтүлгөн. Айыл чарба иштерине, суу менен камсыздоого, өсүмдүктөрдү коргоого өзгөчө көңүл бурулган. Кыргызстандын тоо этектериндеги мисте өстүрүүнүн ресурстук жактан үнөмдүү жана экономикалык жактан пайдалуу, экспорттук потенциалы жогору өсүмдүк катары потенциалы боюнча жыйынтыктар чыгарылды