МАЛЧЫЛАР ҮЧҮН СЕЛДЕН САКТООЧУ ҮЙЛӨРДҮН ТҮРЛӨРҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Кыргызстандын тоолуу, суулуу экендиги, жаратылыштын ажайып кооздугу, жыл ичинде төрт мезгилди ичине камтыгандыгы кеңири чагылдырылган. Мал чарбачылыгы менен алектенген малчылар үчүн селге туруштук берүүчү үйлөрдүн түрлөрү жазылган. Ал үйлөрдүн экономикалык жактан пайдалуулугу көрсөтүлгөн.Селдин, суу ташкынынын деңгээлин аныктоочу сенсорлор жөнүндө берилип, сенсорлордун түрлөрү тууралуу баяндалган.Сенсорлордун жардамы менен суунун деңгээлинин көтөрүлүшүн аныктоочу түзүлүштү жасоого боло тургандыгы айтылган. Эң негизгиси үйдү көтөрүүчү түзүлүштөр жерге казылып орнотулган трубалардын ичине үйдү көтөрө ала тургандай кылып орнотуу керектиги баса белгиленген.Ошондой эле ал үйлөр күн нурунан алынган электр энергиясы менен камсыздалат. Малчылар үчүн экономикалык жактан пайдалуу. Мал-жандыктар өлбөйт, селдин агымы менен акпайт.