АЛДЫН АЛА КООПСУЗДУКТУ КАМСЫЗДООНУ ЖАНА АВИАПАРКТЫН ЭКСПЛУАТАЦИЯСЫН ОПТИМАЛДАШТЫРУУНУ БИРИКТИРГЕН ИНТЕГРАЦИЯЛАНГАН AI-ПЛАТФОРМА (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада жарандык авиацияда жүргүнчүлөрдүн агымынын өсүшү жана операциялык процесстердин татаалдашы шартында учууларды коопсуз башкаруу жана авиапарктын эксплуатациясын жакшыртуу үчүн арналган интеграцияланган AI-платформа каралат. Техникалык тейлөөнү жана учуу жадыбалы салттуу пландоо ыкмалары процесстердин өз ара тыгыз байланышта болушу, чыгымдардын өсүшү жана адам факторунун таасири себептүү болгон натыйжалуулугун жоготуп бара жатканы көрсөтүлөт. Изилдөөнүн максаты - алдын ала коопсуздукту камсыздоо менен авиапарктын интеллектуалдык оптималдаштыруусун бирдиктүү платформа алкагында иштеп чыгуу зарылдыгын негиздөө. Сунушталган концепция эксплуатациялык маалыматтарды талдоо жана техникалык тобокелдиктерди алдын ала болжолдоо үчүн машиналык окутуу ыкмаларын колдонууга негизделет жана алынган натыйжалар оперативдүү пландоо процесстерине түздөн-түз интеграцияланат. Изилдөөнүн жыйынтыктары интеграцияланган AI-платформаны колдонуу пландан тышкаркы кокустан бузулууларды азайтууга, авиапарктын токтоп турушун кыскартууга жана авиакомпаниялардын операциялык туруктуулугун жогорулатууга мүмкүндүк берерин кенири көрсөтөт