КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНДАГЫ МИГРАЦИЯЛЫК БАШКАРУУНУ КООРДИНАЦИЯЛООНУН ИНСТИТУЦИОНАЛДЫК ЧАКЫРЫКТАРЫ ЖАНА МЕХАНИЗМДЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада Кыргыз Республикасындагы миграциялык башкаруунун институттук системасына комплекстүү талдоо жүргүзүлүп, мамлекеттик бийлик органдарынын, эл аралык уюмдардын жана жарандык коом институттарынын ортосундагы негизги чакырыктар жана координациялоо механизмдери аныкталган. Профилдик мамлекеттик түзүмдөрдүн - эмгек, социалдык камсыздоо жана миграция министрлигинин, КР Ички иштер министрлигинин жана КР Тышкы иштер министрлигинин, КР Мамлекеттик улуттук коопсуздук комитетинин, КР санариптик өнүктүрүү министрлигинин жана КР Улуттук статистика комитетинин функциялары жана ыйгарым укуктары каралды. Ченемдик-куктук базаны талдоого, анын ичинде 2021-2030-жылдарга Кыргыз Республикасынын миграциялык саясатынын концепциясына, Министрлер Кабинетинин токтомдоруна жана КР Президентинин ведомстволор аралык өз ара аракеттенүүнү өркүндөтүүгө багытталган жарлыктарына өзгөчө көңүл бурулду. Макалада тышкы миграцияны эсепке алуунун бирдиктүү системасы (ТМЭБС) жана портал сыяктуу санариптик инструменттердин ролу ачылган migrant.kg-миграциялык администрациялоонун ачык-айкындуулугун жана натыйжалуулугун жогорулатууда. Эл аралык кызматташтыктын (МЭУ, ЮНИСЕФ, ЕАЭБ, Алматы процесси) жана миграция маселелери боюнча Координациялык кеңештин ишинин мааниси көрсөтүлдү. Талдоонун негизинде миграциялык башкарууну институттук чыңдоо жана санариптик трансформациялоо, ведомстволор аралык ырааттуулукту күчөтүү жана өлкөнүн социалдык-экономикалык өнүгүүсүнө диаспоранын катышуу механизмдерин өнүктүрүү боюнча чаралар сунушталды.