ГЛОБАЛДУУ ТРАНСФОРМАЦИЯЛАРДЫН ШАРТТАРЫНДА КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН ЖАРАНДАРЫНЫН ТЫШКЫ ЭМГЕК МИГРАЦИЯСЫ: ДИНАМИКАСЫ, ТЕНДЕНЦИЯЛАРЫ ЖАНА ЧАКЫРЫКТАРЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макала Глобалдык социалдык-экономикалык жана геосаясий трансформациялардын шарттарында Кыргыз Республикасынын жарандарынын тышкы эмгек миграциясын изилдөөгө арналган. Акыркы жылдардагы миграциялык агымдардын негизги багыттары, алардын динамикасы жана структуралык өзгөрүүлөрү каралды. Эмгек миграциясынын өлкөнүн экономикасына тийгизген таасирине, анын ичинде акча которуулардын көлөмүнө жана түзүмүнө, ИДПны түзүүдөгү ролуна, ошондой эле социалдык жана демографиялык кесепеттерге өзгөчө көңүл бурулду. Бара турган өлкөлөрдүн диверсификациясы, альтернативдик эмгек рынокторуна кызыгуунун өсүшү, жумуштуулуктун санариптик формаларын өнүктүрүү сыяктуу жаңы тенденциялар талданды. Талдоонун негизинде эмгек миграциясын диверсификациялоого, кызматкерлердин квалификациясын жогорулатууга жана иш менен камсыз кылуунун альтернативдүү формаларын өнүктүрүүгө багытталган мамлекеттик саясаттын багыттары сунушталды.