КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНДАГЫ ИСЛАМДЫК КАРЖЫЛООНУН КЕЛЕЧЕГИ: ПЕРС БУЛУҢУНДАГЫ ӨЛКӨЛӨРДҮН ТАЖРЫЙБАСЫ ЖАНА САЯСИЙ ЧАКЫРЫКТАР (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Перс булуңундагы өлкөлөрдүн тажрыйбасын эске алуу менен Кыргыз Республикасында ислам каржылоосун өнүктүрүүнүн перспективалары каралат. Ислам банкингинин негизги инструменттери — мудараба, мурабаха, иджара, такафул — жана аларды Кыргыз Республикасынын финансы-укуктук системасында адаптациялоо мүмкүнчүлүктөрү талданууда. Улуттук банктын ролуна, мыйзамдык чектөөлөргө, ошондой эле ислам финансылык институттарын ишке ашырууга таасир эткен саясий факторлорго өзгөчө көңүл бурулду. Бей өлкөлөрү Ислам банкингинин жогорку натыйжалуулугун са-нариптик технологиялар жана вот-күн тартиби менен интеграциялоо менен көрсөтүшөөрү белгиленет, ал эми Кыргызстан институционалдык калыптануу стадиясында турат. Негизги чакырыктар аныкталат: адистештирилген мыйзамдардын жоктугу, калктын финансылык сабаттуулугунун начардыгы жана саясий колдоонун зарылдыгы. Ислам каржыларын өнүктүрүү экономикалык диверсификациянын фактору жана Кыргыз Республикасынын Перс булуңундагы өлкөлөр менен кызматташтыгын бекемдөөнүн куралы болушу мүмкүн деген тыянак чыгарылды.