КАЗАКСТАНДА ҮЙ-БҮЛӨЛҮК ЗОМБУЛУКТУ КРИМИНАЛДАШТЫРУУ: ЭЛ АРАЛЫК ТАЖРЫЙБА ЖАНА АЯЛДАРДЫН УКУГУН КОРГООДО АКЫЙКАТЧЫНЫН РОЛУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макала эл аралык мамилелерди жана Акыйкатчы институтунун ролун эске алуу менен Казакстанда үй-бүлөлүк-үй-бүлөлүк зомбулукту криминализациялоону жана декриминализациялоону комплекстүү талдоого арналган. Бул мыйзам эволюция, жактоочулардын жана кылмыш жоопкерчилигинин каршылаштарынын аргументтер, аялдардын укуктарын коргоо боюнча ченемдик өзгөрүүлөрдүн таасири каралат. Омбудсмендин кеңсесине кайрылуулардын маалыматтары келтирилет, укук колдонуудагы кемчиликтер талданат жана жазанын сөзсүз боло тургандыгын жана алдын алууну айкалыштырган улуттук моделдин варианттары сунушталат. Эл аралык стандарттарга, анын ичинде Стамбул конвенциясына жана постсоветтик жана европалык мамлекеттердин практикаларына өзгөчө көңүл бурулган. Макала үй-бүлөлүк зомбулукка каршы күрөшүүнүн тең салмактуу жана натыйжалуу иштөө механизмин иштеп чыгууга багытталган.