СОТКО ЧЕЙИНКИ ИЛИКТӨӨНҮ САНАРИПТЕШТИРҮҮ: ПРОКУРОРДУК КӨЗӨМӨЛДҮН НАТЫЙЖАЛУУЛУГУН ЖОГОРУЛАТУУ ҮЧҮН ТЕХНОЛОГИЯЛАРДЫ КОЛДОНУУНУН КЕЛЕЧЕГИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада прокурордук көзөмөлдүн натыйжалуулугун жогорулатуу максатында сотко чейинки тергөө стадиясында колдонулган заманбап санариптик технологиялар каралды. Эсепке алууну жана маалымат алмашууну автоматташтыруу, тергөө аракеттеринин аудио жана видеофиксациясын киргизүү, ошондой эле аналитикалык платформаларды жана ведомстволор аралык өз ара аракеттенүү системаларын колдонуу мүмкүнчүлүктөрү талданат. Санариптештирүү мыйзамдуулукту текшерүүнү тездетүүгө, процесстердин ачык-айкындуулугун камсыз кылууга жана процедуралык каталарды минималдаштырууга мүмкүндүк берет. КМШ өлкөлөрүнүн, биринчи кезекте Казакстандын жана Кыргызстандын тажрыйбасына өзгөчө көңүл бурулду: конкреттүү электрондук системалар каралат, процесстин катышуучуларынын иштердин материалдарына жетүүсү үчүн электрондук санариптик кол тамгаларды жана «коомдук сектордун» порталдарын колдонуу сүрөттөлөт. Ошондой эле прокуратуранын ишине технологияларды интеграциялоо боюнча эл аралык тажрыйба эске алынат жана сунуштамалар сунушталат. Табылгалар прокурордук көзөмөлдү өркүндөтүү үчүн санариптик куралдарды жана мыйзамдык базаны координациялоону андан ары киргизүү зарылдыгын баса белгилейт.