«ЭМОЦИЯ» ЖАНА «ЭРК» ТҮШҮНҮКТӨРҮ ЖАСАЛМА ИНТЕЛЛЕКТ КОНТЕКСТИНДЕ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада жасалма интеллект контекстинде «эмоция» жана «эрк» түшүнүктөрүнүн философиялык талдоосу берилет. Бул категориялар адамдын субъектүүлүгүнүн маңызын аныктап келген: эмоция — дүйнөгө ички аффективдүү жооп, эрк — эркин максат коюу жана аракеттенүү жөндөмү. Ал эми жасалма интеллектте алар симуляцияга кыскарат — ички мазмунсуз формаларды алгоритмдик кайталоо. Ошентсе да бул окшоштук социалдык мааниге ээ болуп, адамдар машиналар менен жан дүйнөсү бар өнөктөш катары өз ара аракеттене башташат. Бул көрүнүштүн философиялык жана этикалык кесепеттери талданып, симуляция менен чыныгы тажрыйбаны, функция менен онтологияны айырмалоо зарылдыгы белгиленет.