КЫРГЫЗДЫН СОГУШ ТААНУУЧУСУ НАРЫНБЕК АЛЫМКУЛОВ (1958–2022) ЖӨНҮНДӨ АЗЫНООЛАК СӨЗ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада кыргыздын таланттуу тарыхчысы, тарых илимдеринин кандидаты, Жусуп Баласагын атындагы Кыргыз улуттук университетинин доценти Нарынбек Ашыралиевич Алымкуловдун (25.04.1958 – 11.01.2022) согуштар тарыхынын маселелерин изилдөөдөгү илимий ишмердүүлүгүнүн көйгөйлөрү чагылдырылган. Ал Экинчи дүйнөлүк согуштун (1939–1945) тарыхын жана Улуу Ата Мекендик согуштагы (1941–1945) кыргызстандык катышуучулардын ролун изилдөөдө кыргыздын алдыңкы адистеринин бири болгон. КР УИА «Илим» басмасы 2025-жылдын апрелинин соңуна карата, башкача айтканда, германдык нацизмди жеңген Улуу Жеңиштин 80 жылдыгын расмий белгилөөнүн ирегесинде, маркум окумуштуунун “Советтер Союзунун Баатырлары жана Даңк орденинин толук кавалерлери– кыргызстандыктар: жаңы фактылар, ысымдар” деп аталган жана анын чыгармачыл мурасынын негизги бөлүгү болгон китебин жарыкка чыгарды. Макалада тарыхчы Н.А.Алымкуловдун өмүр баянына жана башка чыгармачыл изденүүлөрүнө байланыштуу маселелер да камтылды.