КЫРГЫЗСТАНДА ЖАНА АКШда ТЕЛЕКОММУНИКАЦИЯЛЫК ИНЖЕНЕРДИК ИШТЕРДИ КООПСУЗ АТКАРУУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада Кыргыз Республикасында жана Америка Кошмо Штаттарында телекоммуникациялык инженердик иштерди аткарууда коопсуздукту камсыз кылуу маселелери каралат. Регулятордук талаптардын, тармактык стандарттардын жана практикалык ыкмаларды салыштырмалуу талдоонун негизинде адистерди даярдоо, сертификаттоо жана өндүрүштүк процесстерди көзөмөлдөө тутумундагы негизги айырмачылыктар аныкталды. АКШда колдонулган OSHA, NWSA жана ANSI нормаларына өзгөчө көңүл бурулуп, Кыргызстанда ушул сыяктуу нормативдик базаны өнүктүрүүдөгү актуалдуу маселелер белгиленди. Эл аралык стандарттарды киргизүү, персоналды тобокелдиктерди алдын алуу методдоруна окутуу жана корпоративдик коопсуздук системаларын өнүктүрүү травматизмдин азайышына, телекоммуникациялык долбоорлордун сапатынын жана туруктуулугунун жогорулашына өбөлгө түзөрү көрсөтүлгөн.