НУ КT-ПЧР АДИСИМЕНЕН ККГЛ ВИРУСУН АНЫКТОО ҮЧҮН ПРАЙМЕРЛЕРДИ ЖАНА ЗОНДДОРДУ ИШТЕП ЧЫГУУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Крым-Конго геморрагиялык ысытмасы (ККГЛ) – бул өлүмгө алып келүүчү вирустук инфекция, кенелер аркылуу жукканда өлүм көрсөткүчү 10-дон 40%-га чейин, ал эми ооруканага жаткырылганда 80%га чейин жетет. Европа, Азия жана Африка боюнча 30дан ашык өлкөдө адамдарда оору катталган. ККГЛ тез жана так диагноздоо тийиштүү дарылоо, натыйжасын алдын ала айтуу жана инфекциянын андан ары жайылышынын алдын алуу үчүн абдан маанилүү. Полимераз чынжыр реакциясы (ПЧР) сыяктуу молекулярдык ыкмалар жугуштуу ооруларда кеңири колдонулган. Бул изилдөөнүн максаты реалдуу убакыттагы КTПЧР анализин колдонуу менен ККГЛ вирусунун РНК-сын тез жана спецификалык аныктоо үчүн жаңы праймерлерди жана зонддорду иштеп чыгуу болгон. Оптималдаштыруудан жана лабораториялык текшерүүдөн кийин, иштелип чыккан олигонуклеотиддер клиникалык үлгүлөрдө ККГЛ вирусун натыйжалуу аныктоого мүмкүндүк бере алат.