ЕАЭБтин ТЕХНОЛОГИЯЛЫК ӨНҮГҮҮ ЧӨЙРӨСҮНДӨ КООПЕРАЦИЯЛЫК ӨЗ АРА АРАКЕТТЕНҮҮСҮ ЖАНА КЫЗМАТТАШТЫК (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада Кыргызстандын ролуна басым жасоо менен Евразия экономикалык биримдигинин (ЕАЭБ) алкагында технологиялык өз ара аракеттенүү жана кызматташуу үчүн бирдиктүү мейкиндикти түзүүнүн негизги маселелери каралат. Макалада катышуучу-өлкөлөрдүн технологиялык өнүгүү деңгээлиндеги айырмачылыктар, илимий-изилдөө жана өнүктүрүү жаатындагы координациянын жоктугу, укуктук жана инфраструктуралык тоскоолдуктар талданат. Илим, билим берүү жана бизнес түзүмдөрүн интеграциялоо, анын ичинде санариптик платформаларды түзүү, интеллектуалдык менчик жаатындагы мыйзамдарды унификациялоо жана инновациялык инфраструктураны өнүктүрүү боюнча чаралар сунушталууда. Өзгөчө көңүл административдик жол-жоболорду жөнөкөйлөштүрүү, инвестицияларды тартуу жана бизнес-процесстерди санариптештирүүгө багытталган реформаларды ишке ашырууда Кыргыз Республикасынын Экономика министрлигинин ролуна бурулууда. Изилдөөнүн натыйжалары бирдиктүү технологиялык мейкиндикти калыптандыруу инновациялык өсүштү тездетүүгө, ЕАЭБ өлкөлөрүнүн атаандаштыкка жөндөмдүүлүгүн жогорулатууга жана алардын экономикалык интеграциясын тереңдетүүгө мүмкүн экенин көрсөттү.