ЕАЭБ АЛКАГЫНДА АГРАРДЫК ПРОДУКЦИЯНЫ НОРМАТИВДИК ЧЕКТӨӨЛӨР ЖАНА АЛЫП КЕТҮҮ МҮМКҮНЧҮЛҮКТӨРҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада Евразия экономикалык биримдигинин (ЕАЭБ) алкагында айыл чарба продукциясын эффективдүү экспорттоого тоскоол болгон негизги укуктук барьерлер жана институционалдык чектөөлөр каралат. ЕАЭБге мүчө мамлекеттердин — Армениянын, Беларусиянын, Казакстандын, Кыргызстандын жана Россиянын улуттук мыйзамдарындагы айырмачылыктар талданат. Өзгөчө көңүл санитардык-фитосанитардык нормаларга, техникалык регламенттерге, сертификатташтыруу маселелерине жана санариптик документ жүгүртүүгө бурулат. Стандарттарды унификациялоо жана процедураларды санариптештирүү берген мүмкүнчүлүктөрдү далилдеген ийгиликтүү учурлар мисал катары каралат. ЕАЭБ өлкөлөрүнүн агрардык рынокторун интеграциялоону күчөтүү жана барьерлерди азайтуу боюнча сунуштар келтирилет.