КЫРГЫЗСТАНДА ЭРКИН ММКДЫН КАЛЫПТАНЫШЫ ЖАНА АЛАРДЫН ӨЛКӨДӨ СӨЗ ЭРКИНДИГИН ОРНОТУУДА РОЛУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада Кыргызстандагы эркин басма сөздүн калыптанышы жөнүндө кеп болот. Бул процесстте авторлор эркин басылмалардын негизги тарыхий-теориялык принциптерин жана журналисттик тажрыйбадагы айрым көйгөйлөргө токтолушат. Рынок экономикасынын көз карандысыз басма сөзгө тийгизген оң жана терс кесепеттери боюнча тарыхий-политологиялык талдоо жасалат. Бардык эле учурларда бийлик тарабынан эркин басма сөзгө кысымдар болуп келгени белгиленет. Ошондой эле журналисттер айрым учурда тигил же бул бийликтин камчысын ашкере чаап, журналист эмес эле кайсы бир чоңдун жактоочусу, мактоочусуна айланган жийиркеничтүү учурлар болуп жатканы өкүнүч менен белгиленет.