БОРБОРДУК АЗИЯДАГЫ ТЕРРОРИЗМ ЖАНА ЭКСТРЕМИЗМГЕ КАРШЫ ТУРУУНУН ТЕОРИЯЛЫК АСПЕКТИЛЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада Борбордук Азия аймагындагы терроризм менен экстремизмге каршы туруу теориялык негизде каралып, бул көрүнүштөр аймактын геосаясий абалына, этноконфессиялык ар түрдүүлүгүнө жана коркунучтардын чек арадан тышкары мүнөзүнө байланыштуу өзгөчө мааниге ээ экени белгиленет. Изилдөөнүн максаты – аталган чакырыктарга каршы натыйжалуу үлгүлөрдү иштеп чыгууга мүмкүндүк берген негизги методологиялык ыкмаларды ачып көрсөтүү. Изилдөөчү база катары нормативдик, манипулятивдик, структуралык-функционалдык жана салыштырма ыкмалар колдонулуп, терроризм менен экстремизм көп кырдуу коомдук-саясий кубулуш жана көп тармактуу билимдер системасы катары талданган. Талдоонун жүрүшүндө бул көрүнүштөрдүн негизги өзгөчөлүктөрү такталып, алардын Борбордук Азия шартындагы жалпы жана спецификалык белгилери аныкталган, ошондой эле аймак мамлекеттеринин коопсуздук жаатындагы кызматташтык моделдери көрсөтүлгөн. Изилдөөнүн практикалык мааниси улуттук коопсуздук стратегияларын жана концепцияларын иштеп чыгууда, нормативдик