ЗАМАНБАП МЕДИЦИНАЛЫК БИЛИМДИН ФИЛОСОФИЯЛЫК КОНТЕКСТИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Медициналык адистердин дүйнө таанымы – алардын философиялык даярдыгы – саламаттыкты сактоо тутумунун өнүгүшүнүн маанилүү фактору. Медициналык окуу жайлардагы гуманитардык илимдер болочок дарыгерлердин дүйнөгө болгон көз карашын бекемдейт. Дарыгерлер үчүн негизги фронт ооруларды дарылоо гана эмес, бейтаптардын денесин калыбына келтирүү гана эмес, баарынан мурда – бул аң-сезимдин иши, ойлор жана бейтаптардын жан дүйнөсүнө тийгизген таасири. Демек, медициналык билимдин философиялык базасы байыркы мезгилдегидей актуалдуу бойдон калууда. Ким туура ойлонсо, ал ооруларды туура дарылайт. Эпидемиологиялык, геосаясий, экономикалык жа на экологиялык: медициналык билимге заманбап мамиле комплекстүү мүнөздөгү тобокелдиктерди жогорулатуу шарттарында зор коомдук-психологиялык мааниге ээ. Заманбап медицина кызматкеринен глобалдык кескин өзгөрүүлөрдүн алдында ар тараптуу интеллектуалдык жана маданий даярдык талап кылынат.