СОВЕТТИК МУРАС: КЫРГЫЗ ССРИНДЕГИ КЕМПИР-АБАД СУУ САКТАГЫЧЫН КУРУУ ЖАНА АНЫН СОЦИАЛДЫК КЕСЕПЕТТЕРИ (1962-1973-жж.) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада Кемпир-Абад (Кампыр-Рават) суу сактагычынын 1962-1973-жылдардагы курулушу комплекстүү анализденип, ал советтик «жаратылыш инженериясы» саясатынын жана гидроимпериализмдин көрүнүктүү мисалы катары каралат. Архивдик документтерди, этнографиялык талаа изилдөөлөрүн жана Өзгөн районундагы Кыймыл, Ана-Кызыл, Кызыл-Октябрь, Алга, Кашка-Терек (Айгыр-Жал) жана Кароол айылдарынын 80ден ашуун тургундарынын оозеки баяндарын синтездөөнүн негизинде, мажбурлап көчүрүү механизмдери, олуттуу экономикалык жоготуулар, маданий травма жана Кыргыз ССРиндеги жергиликтүү жамааттардын адаптациялык стратегиялары изилденет. Макалада республикалар аралык мамилелердеги асимметрияга, тең салмаксыз компенсацияга, ошондой эле системалык кризис учурунда социалдык туруктуулукту сактоодо уруктук тармактардын ролуна өзгөчө көңүл бурулат. Изилдөөнүн жыйынтыктары Борбордук Азиядагы советтик модернизациянын адамдык баасынын канчалык терең экендигин баса белгилейт.