КИЙИЗ БУЮМДАР ЖАНА АЛАРДЫН ОРТО АЗИЯНЫН ТҮРК ЭЛДЕРИНИН ТУРМУШУНДАГЫ РОЛУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Кийиз буюмдары тарыхтын бардык доорлорунда түрк элдеринин экономикасында жана күнүмдүк турмушунда кеңири колдонулуп келген. Алардын ар түрдүүлүгү жана жогорку сапаты бул кол өнөрчүлүктүн байыркылыгын жана жогорку деңгээлде өнүккөндүгүнөн кабар берет.Түркмөндөр, өзбектер, казактар жана кыргыздар эзелтеден кийизден жасалган буюмдары менен атагы чыккан. Бул элдердин кийиз өнөрү байыркы доорлордо эле бар. Түрк элдеринин күнүмдүк турмушунда таралышы боюнча, албетте, кийиз буюмдары негизги орунду ээлейт. Гүлли кече, кийиз, сырмак, шырдак, ала кийиз, текемет, ойлуу кийиз, апраң кийиз жана башка буюмдар Борбордук Азиядагы түрк элдеринин материалдык жана руханий маданиятын камтыган жаркын жана оригиналдуу экспонаттар болуп саналат. Макаланын максаты – кээ бир кийиз буюмдарынын Борбордук Азиядагы түрк элдеринин күнүмдүк турмушундагы маанисин жана ролун изилдөө. Кийизден жасалган килем, көшөгө, кийим-кече, баш кийим, пальто, тердик, ээр токум, намаз китептери, боз жабуу жана башка буюмдар атайын кийиз жасоо ыкмасы менен жасалып, алардын ар бири өзгөчө максатты көздөгөн. Кийиз буюмдарынын ар бир түрүн изилдөө түрк элдеринде болгон руханий-идеологиялык баалуулук багыттарын тереңирээк түшүнүүгө чоң өбөлгө түзөт.