ВЕНЕЦИЯЛЫК ЭЛЧИЛЕРДИН БАЙКООЛОРУНАН АЗЫРКЫ BÎRÛN ОСМАНЛЫ ИСКУССТВО МУЗЫКА ДОЛБООРУНА ЧЕЙИН: ВЕНЕЦИЯДАГЫ МАКАМДЫН БЕШ КЫЛЫМЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Константинополь менен Венециянын ортосундагы маданий мамилелердин узак тарыхында Осмон музыкасына болгон кызыгууну белгилей алабыз, муну Венеция элчиси (байло) Джованбаттиста Донадо (1627-1699) өзүнүн «Делла Леттература де’ Турчи» (1688) китебинде жазган байкоолорунан айкын көрүүгө болот. Иезуит аббаты Джамбаттиста Тодерини (1728-1799) өзүнүн Letteratura Turchesca (1787) китебинде. Бул кызыкчылык 2012-жылы Джорджио Сини Фондунун Салыштырмалуу Музыка Изилдөө Институтунда (IISMC) башталган Осмон классикалык музыкасы боюнча жогорку билим берүү семинары үчүн идеалдуу эстетикалык фон катары белгилениши мүмкүн. Foscari’. Келген арыздардын көптүгү жана дүйнөнүн төрт бурчунан көптөгөн жаш жана таланттуу музыканттардын болушу Осмон классикалык музыкасынын жандуулугун көрсөтүүдө.